İklim Şurası 217 Tavsiye Kararı ile Tamamlandı

İklim Şurası 21-25 Şubat'ta, Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma politikası doğrultusunda, tüm paydaşların katılımıyla düzenlendi.
Katılımcı sayısının 1000'in üzerinde olduğu Şura için;
1. Sera Gazı Azaltım 1 / Enerji, Sanayi, Ulaştırma
2. Sera Gazı Azaltım 2 / Atık, Tarım, Bina, AKAKDO
3. Bilim ve Teknoloji
4. Yeşil Finansman ve Karbon Fiyatlama
5. İklim Değişikliğine Uyum
6. Yerel Yönetimler
7. Göç, Adil Geçiş ve Diğer Sosyal Politikalar
Başlıklarında 7 komisyon oluşturuldu. Aralık 2021 tarihinden beri çevrim içi çalışan komisyonlar Konya'da buluştu. Tüm katılımcıların hazır bulunduğu Kapanış Oturumunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Başkanlığı ve Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar'ın katılımı ile 7 komisyonun çalışmaları sonucu sunulan 76'sı öncelikli olmak üzere toplamda 217 maddelik tavsiye kararı oybirliği ile kabul edildi.
Şura'da “yeşil kalkınma” ve “2053 net sıfır emisyon” hedeflerine ve ulusal katkı beyanının düzenlenmesine ilişkin bilimsel müzakereler yürütüldüğünü ve iklim değişikliğiyle mücadele ile yeşil kalkınma hamlesine dair çok önemli kararlar alarak yepyeni projeksiyonlar oluşturulduğun söyleyen Kurum, sonuç bildirgesini de bu projeksiyonlara uygun şekilde hazırladıklarını ifade etti.
Sonuç bildirgesinin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edileceğini belirten Kurum, bildirgenin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'nin oluşturulması, ulusal yeşil taksonomi mevzuatının geliştirilmesinde ve “Emisyon Ticaret Sistemi'nin uygulama takvimi için yol gösterici olacağını sözlerine ekledi.
İklim Şura'sında, Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan Sera Gazı Azaltım 1 ve Sera Gazı Azaltım 2 Komisyonları çalışmalarında görev aldı ve toplantılara katıldı.
Türkiye İklim Kanunu için Çalışmalarını Sürdürüyor
Kurum, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm çalışmalarının bütün olarak çıkarılacak "İklim Kanunu" kapsamında yürütüleceğini Ekim 2021 tarihinde beyan etti. Bu kapsamda Türkiye, Ekim 2021'de Paris Anlaşmasını onayladı ve 2053 net sıfır hedefini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildi. Bakanlık bünyesinde İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu. Glasgow, İskoçya - Birleşik Krallık'taki COP26'da anlaşma dışındaki bazı taahhütlere imza attı. Yeşil Kalkınma Hamlesi kapsamında, bu yıl Mısır'da yapılacak COP27'ye kadar; Türkiye'nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi (2050) ve İklim Değişikliği Eylem Planı (2030) Yol Haritası Projesi (Açılış tarihi 16.12.2021) çalışmaları yürütülüyor.
Diğer Haberler

DEEP Projesi 1. Çalışma Ziyareti, Belçika ve Hollanda'da Gerçekleştirildi!

7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi Gerçekleşti

COP27 Mısır'da Düzenlendi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İçin Kurul Oluşturuldu

Yeni Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de Yayımlandı

Tosyalı Toyo Teneke Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkarıyor

Dinçerler Ailesi Zile'ye Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

5 Haziran'ı İçine Alan Hafta 'Türkiye Çevre Haftası' Olarak Kutlanacak

‘'Bi Tıkla Eta'' Projesi Hayata Geçiyor

Toyo Ink Group Sürdürülebilirlik Vizyonunu Açıkladı

Türkiye Ambalaj Meclisi Nisan Ayı Toplantısı Yapıldı

AsiaStar'dan Türkiye'ye 18 Ödül

Süper Film Ambalaj 2020 - 2021 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Şişecam Avrupa'daki İlk Cam Ambalaj Tesisinin Temelini Macaristan'da Attı

Elba Bant'ın Mediterra'ya Satış Sözleşmesi İmzalandı

APF 2022 Strateji Planlama Toplantısı Çevrimiçi Gerçekleştirildi

Atatürk Üniversitesi Çevre Söyleşisine ASD Konuk Oldu

Polibak'tan Üretim Sahasını Genişleten Yeni CPP Yatırımı

İklim Şurası 217 Tavsiye Kararı ile Tamamlandı
