Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımlarına Yeni Teşvik Getirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak" ifadesini kullandı.
Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımlara getirilen yeni teşvik kapsamında, işletmelerin kendi tüketimleri için yapacakları lisanssız enerji yatırımlarına en az 4'üncü Bölge teşviki sağlanacak.
Düzenlemenin detaylarının aktarıldığı açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların halihazırda genel teşvik sistemi çerçevesinde desteklendiğini bildirdi. Varank, "Bu yatırımlara KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti desteği sağlamaktaydık" ifadesini kullandı.
Söz konusu yeni kararla mevzuatta değişikliğe gidildiğini belirten Varank, şunları kaydetti: "Bu değişiklikle lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüyle sınırlı olmak kaydıyla güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların faiz veya kar payı desteği hariç olmak üzere en az 4'üncü Bölge'deki desteklerden yararlanmasının önünü açıyoruz. Yatırımcılar, yatırımın bulunduğu yere bağlı olarak 5 ve 6'ncı Bölge teşviklerinden de faydalanabilecek. Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum çerçevesinde bu kararı aldık. Desteklerimizle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmasına ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlamış olacağız.”
Buna göre; Güneş enerjisi santral (GES) yatırımlarında teşvikli ithalat dışında bulunan güneş enerjisi panellerine, güneş enerjisi paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri de eklendi. Lisanssız rüzgar enerjisi santrallerinde (RES) bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurt dışından temin edilecek kanat, jeneratör ve türbinler, teşvik imkanlarından yararlanamayacaklar.
Varank, destek paketiyle firmaların yenilenebilir enerjiyi tercih etmelerini hedeflediklerinin altını çizerek, "Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece, yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak." ifadelerini kullandı.
Elektrikli ve hibrit ticari araç üretimine ilave teşvik
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirli bir kapasitede otomobil üretimi yapan tesislere tanınan gümrük vergisiz otomobil ithal etme hakkı, elektrikli ve hibrit ticari araç üreticilerinin yapacakları ilave yatırımlar için de genişletilecek. Böylece yeni nesil elektrikli ve hibrit araç üretimlerine dönük yatırımlar hız kazanacak.
Demir çelik sektörünün önemli girdilerinden olan ferro-krom üretimine dönük yatırımların 1, 2 ve 3'üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4'üncü Bölge desteklerinden yararlanması sağlanacak. Bu sayede, söz konusu bölgelerdeki madenlerin ekonomiye kazandırılmasının önü açılacak.
Kaynak: AA
Diğer Haberler

DEEP Projesi 1. Çalışma Ziyareti, Belçika ve Hollanda'da Gerçekleştirildi!

7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi Gerçekleşti

COP27 Mısır'da Düzenlendi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İçin Kurul Oluşturuldu

Yeni Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de Yayımlandı

Tosyalı Toyo Teneke Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkarıyor

Dinçerler Ailesi Zile'ye Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

5 Haziran'ı İçine Alan Hafta 'Türkiye Çevre Haftası' Olarak Kutlanacak

‘'Bi Tıkla Eta'' Projesi Hayata Geçiyor

Toyo Ink Group Sürdürülebilirlik Vizyonunu Açıkladı

Türkiye Ambalaj Meclisi Nisan Ayı Toplantısı Yapıldı

AsiaStar'dan Türkiye'ye 18 Ödül

Süper Film Ambalaj 2020 - 2021 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Şişecam Avrupa'daki İlk Cam Ambalaj Tesisinin Temelini Macaristan'da Attı

Elba Bant'ın Mediterra'ya Satış Sözleşmesi İmzalandı

APF 2022 Strateji Planlama Toplantısı Çevrimiçi Gerçekleştirildi

Atatürk Üniversitesi Çevre Söyleşisine ASD Konuk Oldu

Polibak'tan Üretim Sahasını Genişleten Yeni CPP Yatırımı

İklim Şurası 217 Tavsiye Kararı ile Tamamlandı
