Sabancı Üniversitesi Gıdaların Raf Ömrünü Uzatan Nano-Kil Katkılı Ambalaj Geliştirdi
11.01.2018
Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi, Amerika'nın Washington D.C eyaletinde düzenlenen ‘American Chemical Society National Meeting'de tanıtıldı.
(SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal'ın yürütücülüğünde, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Yusuf Menceloğlu ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Fevzi Çakmak Cebeci ile Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMER) Araştırmacısı Serkan Ünal'ın danışmanlığında TÜBİTAK ARDEB 1003 projesi kapsamında geliştirilen, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi Washington D.C'de düzenlenen American Chemical Society National Meeting' kapsamında tanıtıldı.
Nano-Kil Katkılı Ambalaj Gıda Kaynaklı Ekonomik Zararı Azaltabilir
Bilim insanları 20 yıldır özellikle ambalajlara odaklanarak, gıdaların bozulmasını engellemenin alternatif yollarını arıyor. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, bu çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Bu film meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik taşıyor. Hayriye Ünal araştırmaları le ilgili olarak "Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir, bozulma kaynaklı ekonomik zararı azaltabiliriz,” dedi ve geliştirilen bu teknolojiler farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların tasarlanabileceğini belirtti.
Gıda Ambalajının Verimliliği Domates, Muz ve Tavuk ile Test Edildi
SUNUM araştırmacıları nano-kil katkılı bu film ile domates, muz ve tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı süreler boyunca bekletti ve sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün sonunda geliştirilen yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Ayrıca altı gün sonunda, muzların bu yeni film sayesinde polietilen filme kıyasla daha diri ve sarı kalabildiği gözlendi. Bu filmle kaplanan ve 24 saat buzdolabında saklanan tavukta polietilen ile paketlenmiş tavuğa kıyasla çok daha az bakteri artışı gözlemlendi. Hayriye Ünal, Sabancı Üniversitesi tarafından patentlenmiş nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi konusunda çalışmalara devam ettiklerini, geliştirilen malzemelerin gıda ile temasının güvenilirliği konusunda testleri sürdürdüklerini belirtti.
İletişim: Sabancı Üniversitesi Meltem Yaman Tel: 0216 483 91 06
Kaynak: Pack Converting
FOTOĞRAFLAR
Diğer Haberler
Türkiye Ambalaj Sanayisinin 30 Yıllık Hafızası ve Geleceği
Ambalaj Dünyası'nın 188. Sayısı Yayımlandı
T.C. İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından, İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Strateji ve Eylem Planları Yayımlandı
Oluklu Mukavva Kağıdından İnşa Edilen İlk Kaykay Platformu
WorldStar 2024 Kazananları Açıklandı
AsiaStar'dan Türkiye'ye 9 Ödül
Greif Türkiye'de Yeni IBC Tesisini Açtı
Işıklar Enerji Holding Kazakistan'da Şirket Kurdu
AB Karbon Vergileri İçin Raporlama Kurallarını Açıkladı Avrupa Komisyonu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında yapılması zorunlu ola
Türkiye AsiaStar'da 17 Ödül Kazandı
AB Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Taslağı
Korsini'yi ABD'li MCC Satın Aldı
Bakioğlu Holding'ten Bakcycle Esnek Ambalaj Geri Dönüşüm Tesisi
Eviosys Türkiye'ye Yatırım Yapacak
DEEP Projesi 1. Çalışma Ziyareti, Belçika ve Hollanda'da Gerçekleştirildi!
7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi Gerçekleşti
COP27 Mısır'da Düzenlendi
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İçin Kurul Oluşturuldu
Yeni Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de Yayımlandı