Ambalajlı Gıda Virüsler ile Mücadelede Çok Önemli
Gıda Bilimci Prof. Dr. Aziz Ekşi, koronavirüs gündeminde tüketicilerin kafasını meşgul eden sorulara ilişkin bir açıklama yaptı. Virüslerin neden olduğu hastalıklardan korunmada en önemli konuların başında sağlıklı beslenmenin geldiğini hatırlatan Ekşi; ambalajlı gıda ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Gıda tüketimi ile virüsten korunma arasında dolaylı ancak son derece yakın bir ilişki olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi, virüs bulaşması açısından açıkta satılan gıdaların oldukça riskli olduğunu vurguladı. Virüsün gıdada oluşmadığını ve gıdada çoğalamadığını aktaran Ekşi, ancak başka bir kaynaktan bulaşmışsa belirli süre canlı kalabildiğini ve canlı kaldığı sürede dokunan insanın eline bulaşabildiğini ve elinden de solunum sistemine taşınabildiğini kaydetti. Açıkta satılan, ambalajsız gıdaların; hazırlama, taşıma ve pazarlama aşamasında dış etkilere açık olduğuna değinen Prof. Dr. Ekşi;"Dolayısı ile gerek öksürme ve hapşırma gerekse dokunma nedeni ile enfekte insanlardan bu gıdalara virüs bulaşma olasılığı fazladır.
Özellikle böylesi salgın dönemlerinde açıkta satılan gıdalardan olabildiğince sakınılmalıdır ve olabildiğince ambalajlı gıdalar tercih edilmelidir. Ambalajın birincil işlevi içindeki gıdayı korumaktır. Hem toz-topraktan hem başka insanların dokunmasından ve hem de bakteri ve virüs gibi zararlı etken bulaşmasından. Dolayısı ile ambalajlı gıda tercihi virüs bulaşmasından koruyucu bir önlemdir” dedi. Zaman içerisinde yüzde 50-80 arasında nüfusun bu virüsle tanışacağını da ifade eden Ekşi; bağışıklığı etkileyen başlıca faktörlerden birinin de dengeli ve yeterli beslenme olduğuna dikkat çekerek, öncelikle günlük yaşamsal besin ögesi (vitamin, mineral, yağ asidi vb.) gereksiniminin gıda çeşitliliği ile sağlanması gerektiğini söyledi.