Ambalajsız Taşınan Meyve ve Sebzelere Yasak Geliyor-Basın Bülteni
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle, 3 Ekim 2017 Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni ‘Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standartlara İlişkin Tebliğ' uygulanmaya başladı. Meyve ve sebzelerin toptan ve perakende ticaretinde uyulması gereken standartları belirleyen yeni düzenlemeye göre yaş meyve ve sebzeler 2018'den itibaren ambalajsız taşınmamaya başlanacak.
Uzun süredir gündemi meşgul eden meyve ve sebzelerin taşınırken ambalajlanmasına ilişkin soru işaretleri sonunda açıklığa kavuştu. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni 'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standartlara İlişkin Tebliğ', meyve ve sebzelerin taşınması, saklanması ve ambalajlanmasına ilişkin birçok düzenleme getiriyor.
Tebliğe göre meyve ve sebzeler tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir ambalajlarda taşınacak, bütün yabancı maddelerden arındırılarak uygun şartlarda korunması ve taşınması sağlanacak. Aynı zamanda sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajların soğuk zincire uygun şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Daha önce yapılan açıklamalarda meyve ve sebze sektöründe ambalajlanmadığı için tüketiciye ulaşmadan yılda 15-20 milyar lira civarında bir kaybın olduğu açıklanmıştı.
Uzun süredir meyve ve sebzelerin ambalajlanmasına ilişkin bu gelişmeyi beklediklerini belirten Ambalaj Sanayiciler Derneği (ASD) Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan "Hasattan sonra standartları belirlenen çuval, plastik kasa ve karton /oluklu mukavva kutu ve benzeri taşıma amaçlı kutular içerisinde (nakliye ambalajları); yerleşim merkezleri, ilçeler ve şehirlere yaş meyve ve sebzelerin ulaştırılması planlanıyor. Bu ambalajlar yıllardır üretiliyor ve sektörde kullanılıyor. Bu gelişme sayesinde israfın azalmasına olumlu yönde etki edecek ve ekonomiye büyük bir katkı sağlanmış olacak.” dedi.
Yeni Tebliğ Neler Getiriyor?
- Yaş meyve ve sebzenin,perakende noktalarına taşınırken ve depolama esnasında yaşanan israfın önlenmesi için getirildi.
- Tebliğe göre artık standartları belirlenen; çuval, plastik kasa ve karton/oluklu mukavva kutu ve benzeri taşıma amaçlı kutularla yaş meyve ve sebzenin taşınması zorunlu olacak.
- Taşıma esnasında standartları belirlenen tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilen ambalajlar kullanılacak.
- Ahşap, kağıt veya kağıt esaslı olarak sınıflandırılan tek kullanımlık ambalajların 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle kullanılması zorunlu olacak.
- Plastik malzemelerden üretilen ve birden çok kez tekrar kullanılabilen ambalajlar , kasa, kutu ve sepet şeklindeki ambalajlar ise 1 Ocak 2019 itibariyle zorunlu olacak
- Tekrar kullanılabilen ambalajlar, gıda güvenliğine uygun dezenfekte edilecek.
- Yaş meyve ve sebzenin çoğu taşıma sırasındaki israfın önlenmesi amacıyla soğuk zincir tabir edilen soğutmalı araçlarla (frigorifik) taşınacak.
- Balkabağı, beyaz lahana, karpuz, kavun, patates, soğan (kuru), tatlı patateslerin taşınmasında ise soğuk zincire gerek duyulmadı.
- Tebliğde küçük üreticiler de düşünüldü. Üreticilerin ürettikleri malları perakende olarak doğrudan tüketicilere sunması durumunda ambalajlama yapılmasına gerek görülmedi.
- Tebliğ aynı zamanda israfın önlemesi için yaş meyve ve sebzenin soğuk hava depolarında veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamında depolanmasını istiyor.
- Alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda yaş meyve ve sebzeler soğutuculu reyonlarda ambalajlarından çıkartılmadan satışa sunulacak.
FOTOĞRAFLAR
Diğer Haberler

Ambalaj e-Bülteni Eylül - Ekim - Kasım 2023
Haberin Devamı
Ambalaj Dünyası Dergisi 2023/3 Sayısında Yerinizi Almak için Geç Kalmadınız!
Haberin Devamı
Ambalaj Sektörü Üretimden Satışlarını Yüzde 145 Artırdı - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Cumhuriyetimizin 100. Yılını Gururla Kutluyoruz
Haberin Devamı
‘Ambalajın Merkezinde' Büyük Buluşma - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Pack Converting 2023-2'de Yerinizi Şimdiden Alın!
Haberin Devamı
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı Dünya Ambalaj Sektörünü Ağırlıyor - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Ambalaj İhracatı İlk 6 Ayda 3,5 Milyar Dolar Oldu - Basın Bülteni
Haberin Devamı
ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi Genel Bilgilendirme ve Hesaplama Eğitimi
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Kongresi 2023 Sponsorluk Daveti
Haberin Devamı
Ambalaj ve Ambalaj Mevzuatı Eğitimi
Haberin Devamı
Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda Dereceye Girenler Belli Oldu - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Ambalaj e-Bülteni Mayıs - Haziran - Temmuz 2023
Haberin Devamı
Ambalaj Dünyası Dergisi 2023/2 Fuar Sayısında Yerinizi Almayı Unutmayın!
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Kongresi 2023 Kayıtları Başladı
Haberin Devamı
19. Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2023 Kazananlar Listesi
Haberin Devamı
‘Ambalajlı Gıda' Tüketin Çağrısı - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Dünya Starlığına Götüren Yarışma Başvuruları için Son Hafta!
Haberin Devamı
Ambalaj İhracatında Hedef Avrupa - Basın Bülteni
Haberin Devamı