Hijyen Eğitimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gıda Ambalajı Üretenleri de İlgilendiren Hijyen Eğitimi Hakkında Sorular ve Cevaplar:

1. 05 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üreticileri yer almıyor. Biz Bu yönetmelik kapsamında mıyız?

Evet. 06/05/2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı 26022156/101.04/1801226 sayılı yazı ile üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalajı üreticileri gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimindeki personeline Hijyen Eğitimi aldırması gerekmektedir.

2. Kalite Güvence bölümünde çalışıyorum Kimya / Gıda Mühendisiyim, Kimyagerim. Şimdiye kadar firmada bu eğitimleri ben veriyordum. Bu eğitimleri ben verebilir miyim?

Hayır. Hijyen eğitimlerini Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıbbi Laboratuar alanında eğitim almış olan Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi/Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar tarafından verilmelidir.

3. Bu eğitimi nasıl aldıracağız?

Hijyen eğitimleri Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitimi ve Meslek Eğitimi merkezlerince veya işyerinde işveren tarafından organize edilebilmektedir. Bağlı bulunduğunuz il/ilçe Halk Eğitim merkezlerine veya Meslek Eğitim merkezlerine başvuru yapabilirsiniz. Bulunduğunuz ilçede Hijyen Eğitimi açılmamışsa size en yakın ilçedeki Hijyen Eğitimi açmış merkezi bulabilirsiniz. Kurum aramak için lütfen aşağıdaki linki tıklayın;

http://hem.meb.gov.tr/hem/hmmdis00001.aspx

Eğitimi işveren kendi imkanları ile organize edecekse uygun bir eğitimci ve eğitim yeri sağlayarak, eğitime katılacak kişi listesi ile Halk Eğitimi ve Meslek Eğitimi merkezlerine dilekçe ile başvuruda bulunmalı ve bu kurumlar ile küçük protokol imzalamalıdır. Sertifikalar E-Yaygın sistemi üzerinden ilgili kurumlarca düzenlenmektedir.

4. Bu eğitime kimler katılmalıdır?

Üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalajı üreticileri gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimindeki personeline Hijyen Eğitimi aldırması gerekmektedir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.

5. Eğitimin içeriği ne olmalıdır?

Programın içeriğine ve detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://hbogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_06/19041953_gdailetemasedenmaddevemalzemeretimihijyeneitimi2.pdf

6. Eğitim ne kadar sürecektir?

Eğitim süresi 40 saat olmalıdır. İhtiyaç duyulması ya da öngörülmesi halinde eğitim 8 saat daha uzatılabilir.

7. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği

8. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yazısı