ASD'nin Dünya Çevre Günü'ne Özel Mesajı: Ambalajlar Çöp Değildir-Basın Bülteni

06 Haziran 2017 16:35

Türkiye'de sektöre yön veren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle ambalaj kullanımının önemine ve geri dönüşüme dikkat çekiyor. ASD Başkanı Zeki Sarıbekir "Ambalajlar çöp değil, aksine ekonomi yaratan malzemelerdir. Geri dönüşüm sayesinde hem ekonomiye hem çevreye olumlu katkı sağlanmaktadır.” diyor.

Türkiye'de ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunan ve sektöre kimlik kazandıran Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle ambalaj kullanımının önemine dikkat çekerek, kullanılan ambalajların geri dönüşümünün hem çevreye hem de ekonomiye olan katkısının altını çiziyor.

Çevre sorunlarına karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, halkı bilinçlendirmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü'nde, ambalajın ve geri dönüşümünün aslında çevreye yük olmadığını, tam tersine ambalajların ekonomi yaratan malzemeler olduğunu vurguluyor.

"Ambalaj Sadece Ürünleri Değil Bizi de Korur”

Hayatın her alanında faydalarını gördüğümüz ambalajın sağladığı kolaylıkları ASD başkanı Zeki Sarıbekir şu sözlerle açıklıyor: "Ambalaj, bir ürünü sarar, saklar ve satar. Ambalajlar ürünleri korurken bizleri de korur. Gıdaların çürümesini, küflenmesini, bozulmasını, bayatlamasını önleyen ambalajlarıdır. Onların el değmeden, sağlıklı ve temiz bir biçimde tüketicilere ulaşmasını sağlar. Kırılabilecek ya da bozulabilecek ürünlerin hasarsız bir şekilde bizlere ulaştıran yine ambalajlarıdır. Alınan tüm ürünlerin bilgilerine, boyutuna, miktarına, son kullanma tarihine, kullanım önerilerine, eğer bir şikâyet varsa üreticisinin adına ve adresine ambalajlarındaki bilgilerden ulaşılır. Ambalajların sadece ürünleri korumak gibi bir görevi olduğuna dair yaygın görüşün aksine; onların topluma, ekonomiye, çevreye katkısı vardır. Hiçbir ambalaj çöp değildir.

Ambalaj üretiminde sürdürebilirlik ve çevre de gözetilmektedir. Bugün mümkün olan minimum malzeme kullanarak ambalaj üretimi için çok detaylı çalışmalar yapılıyor. Biz sanayiciler, minimum hammadde, doğal kaynak ve enerji kullanımı ile sürdürülebilir bir ambalajın üretimini hedefliyoruz. Örneğin ülkemizde 2000'lerin ortasında 500 ml'lik standart bir PET su şişesi ilk piyasaya çıktığında 22 gram iken bugün sadece 10,5 gram seviyesine gelmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda 9 gramın altına düşmesini bekliyoruz. 330 ml'lik teneke-alüminyum içecek kutu 18,6 gramdan 12,7 grama indi. 1980'lerde standart çelik bir konserve kutusu için 103,3 gram malzeme kullanırken günümüzde kullanılan malzeme 77,5 grama düştü. Ayrıca metal ambalaj, geri dönüşüm ile defalarca üretimde yeniden kullanılabilmektedir. Cam meşrubat şişesi için 2000'li yılların başında 215 gram malzeme kullanırken bugün bu rakam 180 gram seviyesine inmiş vaziyette. Ayrıca cam geri dönüşümü sayesinde, yeniden cam ambalaj üretilirken ciddi miktarda enerji tasarrufu da sağlanmaktadır.”

ASD'nin Bilinçlendirme Çalışmaları Hız Kesmiyor

Ambalaj Sanayicileri Derneği, ambalaj ve çevre konusunda bilgilendirme çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor ve bu konuda geleceğimizin güvencesi çocuklara yönelik hazırladığı Ambalaj ve Çevre Hakkında Bilmemiz Gerekenler adlı kitapçığı okullarda ücretsiz olarak dağıtıyor. ASD'nin ambalaj ve çevre konusunda hazırladığı bilgilendirme filmi de https://www.youtube.com/watch?v=Sn0VVj6xfew adresinden izlenebiliyor.

Diğer Haberler