Ambalaj Sektöründen Cari Açığa 1 Milyar 320 Milyon Dolarlık Katkı - Basın Bülteni
Türk ambalaj sanayi ihracattaki büyümesine devam ediyor. Sektörün 2018 yılı toplam ihracatı bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 9, değer olarak ise yüzde 11 artış gösterdi. Aynı yıldaki ithalat ise miktar olarak yüzde 4, değer olarak yüzde 2 geriledi. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, sektörün geçtiğimiz yıl 1 milyar 320 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çekerek, cari açığa yaptıkları pozitif katkının arttığını söyledi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 2018 İthalat & İhracat Raporunu açıkladı. Buna göre 2017 yılında 2 milyon 125 bin ton olan toplam ambalaj ihracatı 2018'de yüzde 9'luk artışla 2 milyon 325 bin ton olarak gerçekleşti. Değer olarak bakıldığında ise yıllık ihracat yüzde 11 artışla 4,15 milyar dolardan 4,6 milyar dolara çıktı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl ton başına ihracat 1.951 dolardan 1.980 dolara yükseldi.
EN YÜKSEK İHRACAT PLASTİK AMBALAJDA
Toplam içerisindeki dağılıma bakıldığında plastik ambalaj ihracatı 2,99 milyar dolar ve yüzde 65'lik payla en çok ihracatı gerçekleştirilen ambalaj türü oldu. Onu 1,1 milyar dolar ve yüzde 24 payla kağıt ve karton ambalaj ihracatı takip ederken, metal ambalajda 380,5 milyon dolar, cam ambalajda 80,1 milyon dolar, ahşap ambalajda 30,9 milyon dolar, diğer torba ve çuval toplamında da 11,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ambalaj sektörü geçtiğimiz yıl en çok ihracatı ise 356 milyon dolarla İngiltere'ye gerçekleştirdi. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 35 artış gösterirken, İngiltere'nin hemen arkasında ise yüzde 10'luk değer artışı ve 355,7 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Almanya yer aldı. Bu iki ülkeyi 296,9 milyon dolarla Irak, 210,7 milyon dolarla İtalya ve 196 milyon dolarla İsrail takip etti. En çok ihracat yaptığımız 10 ülke sıralamasına bu ülkelerin ardından Fransa, İran, ABD, Hollanda ve Mısır girdi. İthalat tarafına bakıldığında ise sektörün dışa bağımlılığında azalma olduğu görüldü. Ambalaj sektörü ithalatı geçtiğimiz yıl miktar olarak yüzde 4 azalışla 1,7 milyon tona, değer olarak da yüzde 2 düşüşle 3,28 milyar dolara geriledi. Almanya, Çin, İtalya, ABD ve Fransa en çok ambalaj ithalatı yapılan ülkeler olarak öne çıktı.
İHRACAT ARTIYOR İTHALAT AZALIYOR
Açıklanan rakamları değerlendiren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye'nin ambalaj sektöründe bölgenin en güçlü ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekti ve özellikle lojistik yönünden büyük avantajının olduğunu vurguladı. Türkiye'den Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun büyük bölümüne tırlarla 1-1,5 günde teslimat yapılabildiğini kaydeden Sarıbekir, ayrıca fiyat kalite dengesi olarak da Türkiye'nin son dönemde çok öne çıktığını belirtti. İngiltere ve İtalya başta olmak üzere Avrupa'ya yapılan ihracatın giderek arttığını ve Türkiye'nin pozisyonunu güçlendirdiğini kaydeden Sarıbekir, toplamda 180 ülkeye ihracat yapıldığının altını çizdi. İhracattaki gelişme kadar ithalatın gerilemesinin de sektör açısından çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Sarıbekir, "Geçtiğimiz yıl bir taraftan ihracatımızı artırdık, diğer yandan ise ithalatı düşürdük. 2017 yılında 787,1 milyon dolar seviyesinde olan sektörel dış ticaret fazlası geçtiğimiz yıl yüzde 67,9 artışla 1,32 milyar dolara yükseldi. Böylece cari açığa yaptığımız pozitif katkıyı da artırmış olduk. Ambalaj sektörü olarak her geçen gün daha çok ihracat yapmak ve Türkiye'de ürettiğimiz ambalajların en az yarısını ihraç edebilmek amacıyla çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Saygılarımızla,
Ambalaj Sanayicileri Derneği
Diğer Haberler

Ambalaj İhracatında Hedef Avrupa - Basın Bülteni
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Akademisi RCV Geri Dönüştürülmüş İçerik Doğrulaması Bilgilendirme Eğitimi - Online
Haberin Devamı
interpack 2023 Fuarı'nda Görüşmek Dileğiyle!
Haberin Devamı
‘Ambalajın Starı' Olmak için Başvurular Başladı - Basın Bülteni
Haberin Devamı
490 Milyar Dolarlık Ekonomi ‘Ambalaja' Girdi - Basın Bülteni
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Akademisi Flekso Baskı Teknikleri Eğitimi - Online
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Kongresi 2023'ün Tarihi ve Yeri Belirlendi!
Haberin Devamı
Dünya Starlığına Götüren Yarışma için Başvurular Başladı
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Kongresi 2023 - II. Uluslararası Ambalaj Sanayi Kongresi (1. Duyuru)
Haberin Devamı
Ambalaj Dünyası Dergisi 2023/1 Sayısında Yerinizi Almayı Unutmayın!
Haberin Devamı
Ambalaj e-Bülteni Ocak - Şubat 2023
Haberin Devamı
Başımız sağ olsun. Geçmiş olsun.
Haberin Devamı
Tasarımda Zirve Türk Öğrencinin - Basın Bülteni
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Kongresi 2023 - II. Uluslararası Ambalaj Sanayi Kongresi
Haberin Devamı
‘Ambalajın Yıldızları'na Uluslararası Ödül - Basın Bülteni
Haberin Devamı
ASD Facebook Hesabımız Değişti
Haberin Devamı
Ambalaj Sektörü İhracatta ‘Çemberi' Genişletiyor - Basın Bülteni
Haberin Devamı
Ambalaj e-Bülteni Eylül - Ekim - Kasım 2022
Haberin Devamı
ASD Ambalaj Akademisi Flekso Baskı Teknikleri Eğitimi - Online
Haberin Devamı