Oluklu Mukavva Sektörü İlk Çeyrekte Yüzde 10 Büyüdü

21 Ağustos 2017 09:03

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) tarafından düzenlenen basın toplantısında, oluklu mukavva sektörünün yılın ilk çeyreğinde sergilediği yüzde 10'luk büyüme ile Gayri Safi Milli Hasıla'daki yüzde 5'lik büyümeyi ikiye katladığı bildirildi. Sektörün yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 civarında büyümesi öngörülüyor.

2017 yılı ilk yarı verilerini paylaşmak amacıyla İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, oluklu mukavva sektörünün Türkiye ekonomisinin aynası konumunda olduğunu vurgulayarak, "Her yıl sektörümüz Gayri Safi Milli Hasıla'nın yaklaşık 1.5 katı kadar büyüme gösteriyor. Ne kadar tüketim oluyorsa o kadar da ambalaj üretimi artıyor” dedi.

Son 10 yıl içerisinde oluklu mukavva tüketiminin yüzde 80 oranında arttığına işaret eden Mehmet Nuri Görenoğlu, 2017 yılının ilk 3 ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyümesine rağmen sektördeki büyümenin yüzde 10'u bulduğuna dikkat çekti.

Görenoğlu, "Geçen yıl Türkiye'de kişi başı oluklu mukavva tüketimi 25,3 kg'ye ulaştı. Bu rakam 2000 yılında yalnızca 11 kg'ydi. Bu da Türkiye'nin yüksek nüfus artışına rağmen tüketimin iki kattan fazla arttığını ortaya koyuyor. Bunda tüketim sektöründeki gelişmenin olduğu kadar bireylerin değişen alışveriş alışkanlıklarının ve e-ticarete yönelik artan ilginin de etkisi var. Çünkü oluklu mukavva, online alışveriş siparişlerinde en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinin başında geliyor. Bunun yanı sıra tüketicilerdeki doğaya ve çevreye dost ürünleri tercih etme bilinci de etkili oluyor” dedi.

Geçen yıl sektörün 2 milyon 22 bin tonluk üretim hacmini aştığını kaydeden Görenoğlu, "Artan tüketimle birlikte 2016 yılında dernek üyemiz 31 kuruluşa ait toplam 49 fabrikada kapasite kullanım oranı yüzde 70'ler civarında. 2017 yılının tamamında tüketimin, dolayısıyla üretim ve kapasite kullanımının daha da artacağına dair büyük umutlarımız var. Yılın ikinci çeyreğinde ise sektörün büyümesinin yüzde 6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

2016 yılı sonu itibariyle sektörün toplam büyüklüğünün 2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Mehmet Nuri Görenoğlu, 2017 yılı sonunda ise bu büyüklüğün 3 milyar doları bulacağını öngördü.

Diğer Haberler